Vabilo na zaključno konferenco evropskega projekta City Water Circles

Spoštovani.

Voda je za mesta tako vir kot tveganje. Oskrba s kakovostno vodo je ključnega pomena za dobro počutje prebivalcev, dostop do vode pa je pomemben tudi za številne gospodarske dejavnosti. Pitna voda je omejen vir in njeno razpoložljivost ogrožajo prekomerno izkoriščanje, onesnaževanje in spreminjajoče se podnebje. Presežek in pomanjkanje vode sta dve skrajni urbani grožnji, ki sta posledica podnebnih sprememb. V projektu City Water Circles: Urban Cooperation Models, pri katerem sodeluje tudi Mariborski vodovod iz Skupine JHMB, smo za povečanje učinkovitosti uporabe vode in njene ponovne uporabe v urbanih območjih z integriranim pristopom krožnega gospodarstva iskali prilagoditvene rešitve, ki povečujejo odpornost mesta na decentralizirane sisteme vode in odpadne vode, sisteme za zbiranje deževnice in recikliranje in ponovno uporabo sive vode.

Evropski projekt City Water Circles je povezal 11 partnerjev iz 6 evropskih držav, iz Slovenije sta sodelovala Mariborski vodovod in E-zavod. V Mariboru smo s pilotnim projektom dokazali potencial uporabe prečiščene odpadne vode in deževnice za proizvodnjo gradbenih proizvodov na osnovi sekundarnih surovin, na ravni projekta pa dosegli pomembne cilje, ki so povezani predvsem z večjo učinkovitostjo rabe in distribucije vode ter njeno reciklažo in ponovno uporabo, torej tematiko, ki je zanimiva za vse deležnike, ki jih povezuje sistem oskrbe s pitno vodo v naši regiji. Projekt se uspešno zaključuje, njegovi odtisi v mestu in občinah, ki jih Mariborski vodovod oskrbuje z vodo, pa bodo trajni.

O rezultatih, izkušnjah in dolgoročnih učinkih projekta na prehod v krožno gospodarstvo v lokalnem okolju bomo spregovorili na zaključni konferenci, ki bo v petek, 20. 5. 2022, med 9.30 in 13.00 na Višji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, Cafova ulica 7.

Prijave zbiramo prek spletnega obrazca, ki ga najdete tukaj. Vljudno prosimo, da se registrirate do najkasneje 15. maja 2022. Zaključna konferenca bo izpeljana pod epidemiološkimi pogoji, ki bodo veljali na dan izvedbe konference.

Ker je voda kot ključni vir nepogrešljiva tudi na področju zagotavljanja lokalne samooskrbe, bo zaključno konferenco popestril Ulični festival lokalne hrane, na katerem se bodo na Cafovi ulici s tradicionalnimi štajerskimi jedmi predstavili lokalni ponudniki.

Veselimo se zanimive razprave in prijetnega druženja